perjantaina, elokuuta 26, 2005

25.8.2005 Mietteitä tulevasta

Kesän säännöllinen tekniikkaharjoittelu sekä heinä-elokuulle ajoittunut kuukauden mittainen intensiivinen harjoittelu tuottivat tulosta. Kesän alussa mietin tulevia tavoitteitani. Staticissa jota en ollut treenannut, asetin tavoitteen viiteen minuuttiin. Dynamicissa, josta kokemusta oli jo talvelta, asetin tavoitteeksi 125m. Tavoitteet olivat sidottuja vuoteen 2005. Staticin tavoite täyttyi hyvin nopeasti. Voidaan jopa kysyä, oliko tavoite alimittaan asetettu. En silti usko, että se olisi. Ei ole kovin viisasta asettaa liian kovia tavoitteita.

Dynamicissa kehitys toi 12m lisää ennätykseen. Huhtikuussa tein elämäni ensimmäisen satasen dynassa. Sen tein lerpuilla kumiräpylöillä ja ilman kaulapainoa. Se oli aika hurja veto. Tämän valossa näyttäisi siltä, että kehitys dynassa ei ollut kovin valtavaa. Uuden tekniikan opettelu ja kaulapainon käyttö ottivat kuitenkin oman aikansa harjoittelusta. Uutena välineenä tuli myös monoräpylä. Mono tuntui alussa syövän jalkapöydän lihaksia aika lujaa kipeiksi. Myös tämä vähensi potentiaalista harjoitteluaikaa, kun piti antaa levolle enemmän aikaa kuin tavallisesti.

Täytyy silti todeta rehellisesti se, että vaikka huhtikuussa meni satanen, se ei ollut vakiotasoani. Ennätys on ennätys, kunto voi olla alempi. Tällä hetkellä dynassa menee yli satanen päivänä kuin päivänä. Tämän valossa tavoite DYN 125m on jo lähellä; muutama potku lisää.

Ensimmäistä kertaa otin myös ilman räpylöitä sukeltamisen tosissani. DNF:n rooli on tähän asti ollut toimia lämmittelynä. Ennätykseni tässä oli 55m. Sen olin tehnyt suunnilleen toisella vapaasukelluskerrallani. Olihan DNF tulokseni 50m jo ennen kuin koko lajista olin mitään kuullutkaan. Treeneissä tuli tehtyä DNF:ää eikä 50m enää tuntunut yhtään miltään. Kun luottamus oli huipussaan ja kokeilunhalu suuri niin tein eräänä päivänä käännöksen ja annoinkin mennä saman tien 75 metriin. Ja tuo kyseinen sukellus oli ihan sikahelppo.

Constant weight on ehdottomasti hauskin laji mitä olen kokeillut vapaasukelluksen piirissä. Isot pojat sanovat, että no-limits olisi vielä hauskempaa. Oikeastaan koko kesän hurja harjoitteluinnostus lähti liikkeelle kevään constant-kokeilusta. Motivaatio altaaseen lähti järvestä. Ei siten, että järvi olisi kamala paikka, vaan siksi, että haluaa tehdä syvempiä vetoja järvessä. Tästä oikeastaan päästäänkin erääseen tärkeimmistä havaitsemistani seikoista, eli siitä, miten vapaasukelluksen eri lajit tukevat toisiaan saumattomasti.

Mielestäni staticin treenamisesta saa muihin lajeihin potkua siinä, että static kasvattaa sisua. Staticissa on aika helppo mennä lähelle maksimia tai sambailla. Tällä tavoin itselle kirkastuu idea siitä, missä omat rajat sijaitsevat. Sisu on sitä, että vetää suorituksen loppuun, eikä luovuta jos nyt vähän tuntuu pahalta. Tätä mentaliteettia on mielestäni helppo opetella juuri staticissa.

Dynamic ilman räpylöitä tukee monolla tehtyjä sukelluksia. Itselle asiat kristallisoituivat nimenomaan DNF:n kautta. Jos kykenen tekemään 87m ilman räpylää, niin mikä estää menemästä räpylällä reilusti yli satasen. Ja jos oikein halutaan retostella niin tyhjillä keuhkoilla treenaaminen vasta kehittävää onkin. Ajatellaan sitä, että jos pystyy tyhjillä tekemään 50m niin mihin sitä pääseekään täysillä keuhkoilla. Ainakin lähteminen suoritukseen tuntuu turvallisemmalta.

Loppuvuoden tavoitteita lienee nyt kuitenkin syytä hieman esitellä. Static ylitti odotukseni. Haluan tehdä tänä vuonna staticia viisi ja puoli minuuttia. Tuo on siis ennätystavoite. Tyytyväinen olen myös siihen, että saan nostettua viisi minuuttia tasaiseksi tuloksekseni. Kun osallistun ensimmäisiin kisoihini, haluan tehdä siellä vähintään viisi minuuttia. Tuloskunto pitää saada niin varmaksi, että tästä ei jousteta.

Constant weightissä kautta ei ole kovin paljoa jäljellä. Asikkalaan toivottavasti vielä mennään. Tämän hetken enkka 29m on alikanttiin kuntooni nähden. Luulen että 35m menisi aika helposti. Tavoitteeni asetan 40 metriin. Se on saavutettavissa. Kunto on hyvä. Kokemusta on jonkin verran. Tekniikka on kunnossa. Tyhjillä keuhkoilla altaassa uunoilu on venyttänyt rintakehää. Uskon onnistuvani. Constantia haluan kokeilla myös ilman räpylöitä. Sanotaanko siitä vaikkapa, että 20m olisi ihan mukava tulos, mutta en tiedä olisiko se 30 metriäkään kaukana.

Dynamicissa tavoite pysyy 125 metrissä. Uusia tavoitteita ei aseteta ennen kuin entiset on täytetty. Uskon tämän etapin saavuttamiseen. Olen itse asiassa niin varma asiasta, että uskallan tavoitella kisoissakin kyseistä matkaa. Ilman räpylöitä sukeltaminen on tullut kuin puun takaa. Olen ajatellut treenata myös sitä. Tavoitteeni DNF:ään on tasan sata metriä. Se on kova tulos, mutta siihen on nykyisestä ennätyksestä matkaa kolmetoista metriä, samoin muuten on DYN:ssa. Uskon DNF:n tavoitteeseen myös siksi, että tämä ennätys tuli kyseistä lajia sen ihmeemmin harjoittelematta.

Ei kommentteja: