keskiviikkona, elokuuta 17, 2005

16.8.2005 Tuplatreeni ja ennätysilta

Illalla mentiin vielä altaaseen. Alunperin järjestely kehkeytyi siitä, että muille sopi mennä järveen päivällä paitsi Agatalle, joka raukka joutui olemaan töissä. Hän oli kuitenkin valmis luopumaan reissusta, jos pidetään hallitreenit illalla. Itse asiassa mm-kisatkin ovat hallikisat, joten parempi näin. Minä, Simo, Päivi, Agata ja Venla olimme paikalla. Venla tosin oli mukana vain kellottamassa Simon staticeja. Agata teki myös staticia ja Päivi keskittyi dynamiciin. Itse olin dynamic-varustuksessa.

Päivällä treenattu constant weigt tuntui yhä. Paljoa ei jäänyt lepoaikaa. Olin kotona puoli viisi ja syönyt viiden aikaan. Seitsemältä olin jo Hervannan hallissa. Silti en pidä kyseistä asiaa pahana. Kun menin altaaseen, sukellukset lähtivät sujumaan heti mainiosti. Tein DNF lämppäreitä. Sarja oli seuraavanlainen 35m, 50m, 50m, 50m, 50m. Hei, tuohan sujui hyvin. Hieman oli fiilistä ettei olisi viitsinyt tehdä päätyyn asti noita, mutta meni vaan. Sanoin siinä sitten Päiville, että katsoppas hieman perääni, yritän DNF 75m. 25m kohdalla tuumasin, että menee; enää tuolla käyt kääntymässä ja tulet takaisin. Olisi mennyt pidemmällekin, mutta kun edellinen DNF ennätys oli 55m ;). Sen olen tehnyt joskus viime syyskuussa, suurinpiirtein ensimmäisillä kerroilla tämän lajin parissa.

Se riitti sitä lajia ja laitoin monon jalkaan. Vähän aristi, kun se oli jo kaksi tuntia ollut jalassa aiemmin päivällä. Olen tässä vähän miettinyt ja tullut siihen tulokseen, että jos haluan nostaa yleistä suoritustasoani, pitää hieman koventaa harjoituksia. DNF 75m oikeastaan herätti tajuamaan sen, että mitä ihmettä minä hinkkaan monolla 50 metrisiä. Jos kerran teen lämppärinä DNF 50m, niin mitä ihmettä teen vielä DYN 50m lämppäreitä.

Tämä on kuitenkin pällilaji, jossa matot eivät saa olla pinossa vintillä.Tein sitten muutamia DYN 75m vetoja, eikä minulla ole mitään ongelmia niiden tekemisessä. Jos kuitenkin tavoitteena on nostaa perusvarmuus sadan metrin sukeltamiseen, niin ei puolimatkoja sukeltamalla paljoa kostu. Kun DYN 75m ei haittaa pääkoppaa enää pätkääkään niin siitä on helppo lähteä kohti sataa.

Kuitenkaan DYN 75m ei ole ikinä tuottanut ongelmia. Sadan metrin sukelluskin menee. Menisi varmasti useamminkin, mutta kun ei usko, motivaatio ja nälkä aina riitä. 50m on niin lyhyt matka ettei sitä enää pidä juuri minään. Sen uskoo ja tietää tekevänsä vaikka koska. Pitää vaan tehdä DYN 75m paljon ja vielä vähän lisää. Tämänhetkisellä kunnollani on ihan perusteltua ikään kuin nostaa treenit 25m korkeammalle tasolle. Sen sijaan että tekisin DYN 50m, teen DYN 75m.

Tuo ylhäällä kerrottu uhoaminen on tosiaankin perusteltua sillä, että kyse ei ole ollut kunnosta, vaan psykologiasta. En vaan ole uskaltanut treenanata noin kovaa. Tällä hetkellä osaan aika hyvin kuunnella itseäni ja tiedän mihin pystyn.

Kovin montaa en seiskavitosia ehtinyt tehdä, kun spottasin Agatalle staticin ja Päiville dynaa. Siinä staticin aikana tuli kylmä ja lopputreenit menivät hieman hytistessä. Päivi osoitti olevansa potentiaalinen kuntonsa puolesta tekemällä DYN 100m. Kyseinen suoritus sivuaa hänen viime keväänä Heinolan kisoissa tekemäänsä kilpailusuoritusta. Muutama viikko tätä satasta on tavoiteltu. Suurimmat ongelmat ovat hänelläkin jälleen olleet korvien välissä. Kunto kyllä antaa antaa tehdä, mutta usko omaan tekemiseen ei ole riittänyt. Kyseessä sattuu olemaan vielä varsin kunnianhimoinen urheilija.

Agata sai staticinsa tehtyä ja siirtyi DNF:n puolelle. Agata tuntuu olevan kovin tyytyväinen uuteen 3mm hallipukuunsa ja tekee dynansakin puku päällä. Liuku vedessä on kuulemma todella hyvä puvun open cell-pinnan ansiosta. Ensin Agata teki oman ennätyksensä 56m. Aikaa oli vuoron loppumiseen muutama minuutti eikä hän enää uskonut ehtivänsä koettaa vielä pidempää. Sanoin että lähde minuuttia vaille puoli, ei meitä kesken suorituksen häädetä altaasta. Ja näin ollen Agata teki uuden Puolan ennätyksen, DNF 63m. Virallisiin enkkoihin tosin tarvittaisiin AIDA:n tuomari.

Simo teki staticia koko treenin ajan. Kuulemma meni paremmin kuin edellisenä päivänä, mutta kunto ei tuntunut olevan paras mahdollinen. Venla kellotti ja spottasi Simoa niin en omakohtaisesti niistä suorituksista osaa juuri mitään sanoa. Itse tein treenin loppupuolella vielä tyhjillä keuhkoilla DNF 3 x 25m ja se oli aika helppoa hommaa. Hieman mietitytti olisiko niitä pitänyt tehdä, kun olin jo niin viluissani. Jostain muistan lukeneeni, että varmin tapa saada black-out on hyperventiloida kunnolla viluissaan. No ei täyttynyt kuin toinen kriteeri.

Ei kommentteja: