tiistaina, helmikuuta 14, 2006

14.2.2006 Tehokkuus

8 x 50 m Dolphin, vajaat keuhkot; neutraali noste 1,9 kg kaulapainolla

28,7s
27,9s
26,7s
25,9s

25,1s
24,6s
23,9s
22,8s

Räpyläuinti
1000 m Flyer
400m Dolphin

potkut ilman räpylöitä

8 x 15 potkua, palautus 10"
10 x 15 potkua, kyljellään, (5+5), palautus 20"

50 metrin sukellukset tuntuivat pitkästä aikaa taas piristäviltä. Eniten hämmästytti nopeus. Tein sukellukset dolphinilla kaulassani 1,9 kg paino ja hieman vajaalla keuhkolla. Ensimmäinen tuntui nopealta ja seuraava vähän nopeammalta, mutta oli uskomatonta että vauhti parani jokaisella sukelluksella. Itseasiassa ensimmäisen ja viimeisen välinen kuuden sekunnin ero ei tuntunut juuri miltään. Vaikka menin viimeisen noinkin kovaa, ei se ollut rasittavuudessaan yhtä kova kuin mitä kuusi sekuntia on aikaerona.

Potkuja viiteenkymmeneen metriin kului tasaisesti 29-30. Olen miettinyt tekniikkaani ja oikeastaan olen siihen aika tyytyväinen. Sunken Logsin sivuilta löytyvä video näyttää jo ihan kelvolliselta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että potkuni voisi olla vähän voimakkaampi ja liikeratani hieman tehokkaampi.

Tammikuussa tuli kokeiltua todella laajojakin liikeratoja, ja joissa voimakkuus ja monon sulava käyttäytyminen tuntuivat paremmin. En kuitenkaan tiedä kumpi olisi parempi tapa; mennä vähäisemmällä teholla eleettömästi vai heittää lisää tehoa menoon ja saada lisää liikettä aikaiseksi. Potku nimittäin on paljon tehokkaampi, kun tekee lantiolla suuremman liikkeen ja laittaa ylöspotkuun ihan kunnolla voimaa.

Yllä tammikuun laaja liikerata ylöspotkussa.
Alla maltillisempi tyyli.


Voimankäyttö ylöspotkussa oli ainakin itselleni eräs niistä keinoista, joita käytin, kun tavoittelin jatkuvaa liikettä ja pyrin eliminoimaan räjähtävyyttä. Varsinkin Dolhpinilla monon käyttäytyminen parantuu huomattavasti, kun voimaa käyttää tasaisesti koko ajan. Lisäksi "lonksuminen" loppuu kokonaan. "Lonksuminen" aiheutuu ilmeisesti siitä, että voimakasta alaspotkua seuraa heikompi ylöspotku, joka ei jatkukaan aivan loppuun asti, vaan katkeaa uuden alaspotkun jo alkaessa. Näin ollen ylöspotkun liike jää väkisin kesken ja lapa lähtee taipumaankin takaisin päin, vaikka sille olisi ollut luonnollista mennä liikkeen loppuun asti ylöspotkun kanssa ennen kuin uusi alaspotku tulee.

Tekniikkaa tammikuun 7. päivältä. Liikeradan ääripäät ovat paljon hurjemmat kuin tuoreemmassa videossa. Huomioida pitää kuitenkin se, että vertailtavana olevissa kuvissa on eri räpylä käytössä. Flyer antaa enemmän anteeksi ja se välittää voimaa tehokkaammin. Osittain mononkin takia, Flyerillä tehty sukellus oli noin sekunnin nopeampi kuin Dolphinilla tehty. Ero olisi suurempi, jos liikeradat olisivat samanlaiset. Eroa selittää se, että suurempi liikerata on selkeästi nopeampi.

Yllä laaja liikerata juuri ennen alaspotkun alkua. Alla eleettömämpi suoritus.


Ei kommentteja: