torstaina, lokakuuta 27, 2005

27.10.2005 Kaikki tehtävissä oleva on nyt tehty

Eilinen treeni tosiaan meni Aamulehden kanssa, joten torstainakin oli sitten hyvä päästä altaaseen. Ensimmäisestä lämppäristä alkaen tunsin, että oli ns. hyvä päivä. Tuli sellainen olo, että menisi yli 125 metriä jos yrittäisin. Olin asettanut official topin liian kauas eli toisin sanoen olin, altaassa liian aikaisin. En tiedä oliko siinäkään sitten mitään järkeä, kun alunperin oli tarkoitus tehdä vaan tekniikkaa, viisikymppisiä lähinnä.

Simo otti kolme ekaa lämppäriä videolle, ja niitä katselin siinä kun aikaa oli. Tein pari lisää, mutta silti tuli kylmä. Ei ollut järkeä jäädä altaaseen odottelemaan kunnon vilua, vaan lähdin lämpimän suihkun alle hengailemaa. Menin altaalle takaisin, kun oli jotain kolme minuuttia aikaa ja veteen siinä puolentoista minuutin kohdalla. Hieman oli vilu veteen mennessä. Suoraan sanottuna en kyennyt olemaan rentona.

Pakko sitä on kuitenkin yrittää, kun on Hervantaan asti mennyt treenaamaan. Venla kuvasi suorituksen pinnalta ja Simo spottasi. Viime viikon pitkä veto, jossa hieman sambailin, saattoi johtua kevyestä hyperventilaatiosta, joten tällä kertaa vältin sitä. Kylmyys ja jännittäminen vaikuttivat kuitenkin tasoa laskevasti ja meno oli alusta asti tympeää. Oikeastaan jo viidenkympin kohdalla teki mieli luovuttaa, mutta menin väkisin, jotta sisuuntuisin sen verran, etten keskeyttelisi turhaan. Seiskaviiden jälkeen polvet ja maha kolisivat pohjaan kerran, kun käännös meni pipariksi ja muutenkin koko sukellus vaan oli ihan kamalaa. Satasessa sitten ylös ja kaikki ok, vaikkakin hieman tuntui, että samba oli aika lähellä.

En kuitenkaan jaksa huolestua tuosta, sillä tämän päivän treeni oli oikein malliesimerkki siitä, miten ei pidä tehdä. Official top ja liian aikaisin altaaseen; no siinä tuli kylmä. Muutenkin minä jännitän ihan tarpeeksi tuota dynamicin lähtöä. En tiedä mikä siinä on, että jos lähtee dynaan countdownilla niin rentous katoaa lähes täysin. Staticissa countdowni vaan parantaa keskittymistä ja antaa lisäpotkua suoritukseen. Aivan sama! Pystyn tekemään staticissa vitosen ja dynassa satasen vaikka mikä olisi. Varsinkin dynan osalta nähtiin tänään, että se menee, vaikka kaikki olisi päin honkia.

Lauantain kisassa taidan mennä staticin lämppärialueelle varmaan heti, kun sinne pääsee. Ehtii käydä vessassa jos jänskättää liikaa. Dynassa tuota ei pidä tehdä, vaan pitää itsensä lämpimänä ja veteen ehkä 15-20 minuuttia ennen lähtöä. Tuossa ajassa ehtii tekemään vaikka kuinka monta lämppärivetoa. Kisojen jälkeen aion lähteä tutkimaan tarkemmin, miten dynan pitkät vedot onnistuvat lämmittelemättä.

Omista tuntemuksistani osaan sen verran kertoa, että yllätyksekseni itselleni ns. varmempi laji dynamic tuntuukin vaikeammalta ja epävarmemmalta. Selitys löytyy, kun katsoo, mitä viime aikoina on tullut eniten tehtyä. Pääpaino treeneissä on siis ollut staticissa. Mutta mitäpä näillä on väliä. Kisat ovat ekat kisani, joten sen suhteen on olemassa pelkkää voitettavaa. Teen vitosen ja päätän vasta siinä, jatkanko suoritusta. Teen satasen ja päätän siinä, vieläkö käännyn. Nuo ovat tulokset, joihin olen tyytyväinen. Jos on kivaa ja tuntuu, että menee enemmän, niin sitten mennään. Mutta se on sen hetken päätettävä.

Tein vielä pitkän vetoni jälkeen hieman dynaa, ja ilokseni huomasin virheen tekniikassani. En tiedä mistä se johtui, mutta jännitin sukeltaessani leveää selkälihasta molemmin puolin, totta kai (vai mikä latissimus dorsi on suomeksi?). Ehkä jännitin myös teres minoria ja majoria :) Tämän kun huomasin ja ymmärsin rentouttaa ne, niin kyllähän alkoi tuntua hyvältä. Dynamic tuntui heti paremmalta, ja huomasin miten paljon helpompaa on käyttää keskivartalon lihaksia potkussa.

Ei kommentteja: