sunnuntaina, huhtikuuta 02, 2006

2.4.2006 Hallittu hyperventilaatio

Static on alkanut kiinnostaa. Tiesin Simon tekevän staticia, joten menin heti kymmeneksi spottaamaan. Tein sitten Tampereen static-gurun jälkeen.

On kivaa, kun on löytänyt lajiin jotain uutta eli staticin ilman laseja ja klipsiä tai maskia. Sanotaan sitä pääluomuksi, kun vielä vedetään huppu pois päästä. Luomu olisi ihan ilman mitään. No jos uikkarit jäisi pois niin voisi tulla porttikielto.

Tein 2:30 ja 3:00, ja tuumasin ettei huvita. Simo ylipuhui tekemään edes vitosen, ja kannustuksesta innostuneena tein 5:31. Helppo veto, ei ollut lähelläkään rajoja. Torstain veto oli aika limiitti - siis se hyperventilaatio.

Simo on puhunut paljon maltillisesta ja hallitusta hyperventilaatiosta. Sanotaan että jos vetää neljä minuuttia palleahengitystä, menee se hyperventilaation puolelle. Klassisin esimerkki on kuitenkin se, että ylihengittää voimakkaasti monta kertaa ja pitkään ennen suoritusta. Simo on vakioinut omat hengityksensä siten, että tietää ihan päivän kunnon mukaan, montako syvää pitää vetää.

Jos tekee kaksi syvää, on se vasta tuuletus. Viisi syvää voi jollakin olla liika, mutta toisille ihan sopiva. Kymmenen on kuulemma jo hyvin paljon. Minä kokeilin tehdä lämppäreissä viisi ja kuusi syvää ennen lähtöä. Pitkässä tein seitsemän syvää hengitystä, ja siihen päälle kolme pientä tasaavaa. Jos nyt muistelee sitä torstain hyperventilaatiota, niin oli tämä paljon fiksumman oloinen. Varoitukset tulivat 2:45. Täysin ventiloimatta ne tulevat ehkä kahden tuntumassa. Kevyellä palleahengityksellä ehkä 2:30 ja täydellä hyperillä 3:45. Joka tapauksessa viisi ja puoli olisi voinut olla raskaampikin. Tämä meni suhteellisen kevyesti.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Lueskelin merkintöjäsi Nastolan leirin jälkeen ja samoissa fiiliksissä ollaan. Tylsää, tulisi jo kisat. Eilen jo suunnittelin "lopettavani" kisaamisen, koska näin pakkopullaksi menee. Suunnittelin kaikken, mitä kisojen jälkeen tekisin - siis kaikkea muuta kuin altaassa puljaamista. Jotenkin mieli vähän relasi ja menin tänään hallille. Antsa oli tulossa myös. Ilman mitään paineita ja vähän kokeilumielellä lähdin tekemään pitkää. Ajattelin, että kokeilen mennä vähän rauhallisemmin, enkä kiihdytä loppua kohti. Ja kas, 136m. Suht helposti. 125m:n käännöksen jälkeen jopa hiukan hidastin.
Muistetaan pitää homma rentona ja jätetään pakkopullat leipomatta ; )