sunnuntaina, huhtikuuta 23, 2006

23.4.2006 Uudet suunnitelmat

Viikko kisojen jälkeen on hyvä katsella vähän ympärilleen. Dynamicin tekeminen kiinnostaa hyvin vähän, mikä on täysin luonnollista ottaen huomioon kuinka paljon siihen on keskittynyt tämän kevään aikana. Avovesikausi alkaa tänään - ollaan lähdössä Kaatialaan testailemaan vertikaalista toimintaa. Viikon päästä Nizzaan!

Viikolla kävin muutaman kerran uimassa ja se oli totta vie hauskaa. Lauantaina testailin monoa. Kalevi, se räpyläuintivalmentaja, toi ostamansa venäläisen mono hallille. Olin jo sovittanut sitä kisoissa, joten tiesin sen menevän jalkaani, vaikka vähän pieni se olikin. Koko 42 ei luvannut liikoja. Eniten huvittaisi saada hyvä mono, jota voi pitää jalassa tunnin kerrallaan. Tai 45 minuuttiakin olisi hyvä. Oma Flyerini on viidentoista minuutin mono ja sillä saa sen maksiminsa lämppäreineen tehtyä.

Testaamassani monossa jalkataskut oli ajateltu eri tavalla kuin Leaderfinsien monoissa. Jalkapohja oli tukeva, hyvin muotoiltu ja se ylettyi ihan kantapäähän asti. Jalkapöytä taas oli hyvin pehmeä, mutta tiukka. Näin jalkapöydän päälle ei tullut kohtia, jotka painaisivat tai puristaisivat Leaderfisien lailla. Mono pysyi kuitenkin hyvin jalassa ja tuntui kuin tasku olisi imaissut jalan sisäänsä. Pehmeä jalkapöydän päällinen tuntui miellyttävältä, mutta valitettavasti monoa pystyi pitämään 20 minuuttia jalassa ennen kuin sattui liikaa.

Räpylässä oli myös kulmaa. En ole aiemmin kokeillut kulmallista monoa, joten kokemus oli uusi. Uidessani huomasin muutamia eroja. Ensinnäkin rikoin pinnan todella helposti. En tiedä mikä siihen vaikutti, mutta tällä monolla etenemissuuntani muuttui hivenen ylöspäin suuntautuvaksi. Video kertoisi, mikä oli "vialla". Saisin sen kyllä keksittyä itsekin, mutta aikaa se ottaisi.

Toiseksi huomasin, että pienen apmlitudin potku oli hivenen vaikeampi tehdä kuin Flyerillä. Näin venäläinen mono suosi paremmin laajempaa amplitudia. Jos olen Flyerillä tikittänyt 30 potkua / 50 metriä aikaan 30 sekuntia sain tehdä venäläisellä 24 potkua / 50 metriä aikaan 28 sekuntia. Toisin sanoen vähemmän potkuja, mutta silti nopeammin.

Edellinen on suhteellisen epävakaa mutu-juttu toistaiseksi. Tein niin vähän sukelluksia etten voi sanoa varmaksi mitään. Venäläisen mono lapa oli myös jäykempi kuin Flyerissä, joten sekin selittää osaltaan nopeutta.

Varmaksi voin kuitenkin sanoa sen, että venäläinen mono toimi paremmin, kun sillä teki vähän hitaamman ja laajemman potkun. Tältä sivulta löytyvien videoiden kaltaista nopeaa potkua monolla oli hankala tehdä.

Seuraava projekti tullee olemaan oikean amplitudin selvittäminen. Samalla tulee varmasti kokeiltua eri vauhteja taas. Innoittajina tähän ovat olleet muiden hyvät sukellukset. Jyri tekee pidemmällä ja rauhallisemmalla potkulla ja Mare on tehnyt hurjia lukuja rauhallisella delffarilla ja vieläpä sterkoilla. Päivi alkoi hidastella matkalla ja tekikin omia ennätyksiään.

Kokeilen tehdä siten, että en tee ylöspotkua ihan niin agressiivisesti kuin tähän asti. Samalla hidastan potkun vauhtia vähän ja annan räpylälle aikaa tulla mukana. Monon liikerata saattaa vähän kasvaa ja potkujen määrä vähentyä. Testaan miten tämä vaikuttaa nopeuteen ja tuntemuksiin. Jos mahdollista niin yritän saada jonkun kuvaamaan, jotta saadaan valehtelematonta todistusaineistoa myös.

Paras tyyli on kuitenkin se, millä mennään pisimmälle.

Ei kommentteja: