tiistaina, marraskuuta 29, 2005

29.11.2005 Hiilihydraatit?

Viikonloppuna oli Paimiossa Sunkenlogsin järjestämä Zoah_24h–tapahtuma, jossa ideana oli sukeltaa 24 tuntia putkeen. Osallistujia oli nelisenkymmentä, koko aika sukellettiin ja yhteistulokseksi saatiin 82 kilometriä. Hieno suoritus. Tapahtuman järjestelyt toimivat viimeisen päälle hienosti, ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Kiitos.

Intoni ei kuitenkaan kuollut, vaikka viikonloppuna jouduinkin muun muassa heräämään aamukolmelta tekemään omaa vuoroani ja jalat ovat vieläkin paikoitellen nahattomia. Sen siitä saa, kun ei ole tarpeeksi tottunut hiertävään monoon.

Ideatasolla Zoah_24h:sta tuli pari hyvää ajatusta treeneihin. Team Tampere pulahti altaaseen perjantaina kuudelta, ja teimme hyvällä vauhdilla neljästään hyvän matkan (Agata, Päivi, Kalle, Simo). Lepoaikoja ei tullut paljoa eikä aikaa kulunut juoruamiseen, mikä yleensä treeneissä on juuri toisinpäin. Näin ollen ajateltiin, josko tuollainen viestin kelaaminen sopisi dynamic-treeneihinkin. Siinä tulee nopeasti matkaa alle, ja sen voi käyttää tekniikkansa hiomiseen.

Tänään ei kuitenkaan ollut dynan vuoro, vaan staticin, kuten teellä alkavien viikonpäivien kohdalla olemme tottuneet huomaamaan. Simon kanssa oli puhetta siitä, vaikuttaako hiilihydraattipitoinen ruokavalio itse hiilidioksidin muodostumiseen. Tätä on joku kuulemma tutkinut ja toinen kokeillut. Kuinka ollakaan, päädyin itsekin tekemään kevytkokeilun asian tiimoilta, ja jätin maanantaina hiilihydraatit vähemmälle. Ideahan on siis siinä, että vähemmän hiilidioksidia, parempi olo.

Aikaisemmin on tullut mietittyä juuri aerobisen liikunnan ja apnean välistä yhteyttä. Mieleeni heräsi siis hypoteesi siitä, että ehkä lenkki ei vaikutakaan, vaan ravinto sen sijaan. Lenkin päälle on nimittäin tullut hiilareita popsittua ihan palautumisenkin takia. Tiedustelin asiaa lääkäri-ystävältäni, joka murskasi idean puhtaana huuhaana, joka kuulemma olisi todistettukin.

Illalla menin nukkumaan kevyellä mahalla ja aamulla tuntia ennen staticia söin yhden banaanin. Okei, siinä on hiilihydraattia, mutta antakaa se anteeksi; muuten en olisi jaksanut raahautua eteenpäin. Altaassa huomasin, että oloni oli paljon keveämpi kuin tavallisesti. Henki kulki, keuhkot täyttyivät ja olo oli mitä mainioin. Palleannykäyksiä alkoi tulla suunnilleen vähän ennen kolmea minuuttia. Tavallinen vakio on ollut kaksi ja puoli, mutta viime aikoina alle sen.

Kuten jo edellisessä kappaleessa hieman paljastin, saattoi lopputulokseen vaikuttaa eniten se, että olin edellisenä iltana syönyt hyvin kevyesti. Maanantai-iltana olen koko marraskuun ajan tehnyt salitreenin, ja sen päälle tankannut oikein kunnolla. Ehkäpä juuri se on vaikeuttanut apneaani. Suurimmat vaikeudet on ollut juuri tukalan olon sietämisessä, mutta sekään ei ole välttämättä johtunut hiilidioksidista, vaan siitä, että on liikaa tavaraa tankissa.

Tämän yhden kokeilun perusteella en voi sanoa asiasta todellakaan mitään varmaa. Toisaalta olisi hienoa, jos kevyempi syöminen paljastuisi apneaa helpottavaksi tekijäksi; ainakin jatkossa tietäisin, miten toimia. Silti luulen asian vaativan lisätutkimuksia.

Taktiikkaosaston uusin kokeilu oli tehdä staticia nenäklipsillä ilman uimalaseja. Kokeilin myös ilman huppua, mutta en vielä osaa sanoa, tykästynkö tähän tapaan. Jatkan kokeiluja ennen kuin kaivan maskini takaisin edustusjoukkueeseen.

Simo kommentoi

Olit kirjoittanut, että joku on kertonut hengitysosamäärän olevan huuhaata. Ettei nyt vain olisi mennyt sekaisin ns. "alkaalisen ruokavalion" kanssa, mikä kyllä onkin ihan bullshittiä. Tämä on siis se kun jengi juo jotain emäksistä vettä ja mittailee virtsan ph:ta ja huutaa hallelujaa, sehän on noussut! (totta kai se virtsan ph nousee jos juo emäksistä vettä, mutta se on ennenkaikkea merkki siitä että vesi tuli suoraan läpi, siksi se virtsakin on emäksistä).

Vielä vähän täsmennystä, kyselin Teemulta vähän tarkemmin.

-Joillakin vapaasukeltajilla on harhaluulo, että rasva-aineenvaihdunta kuluttaa vähemmän happea. Tämä on paskapuhetta
-Sen sijaan hengitysosamäärä ja ravinnon vaikutus hiilidioksidin tuotantoon on ihan faktaa
-Jännä juttu: aamulla heti heräämisen jälkeen kroppa polttaa pääasiassa rasvaa (koska et ole syönyt tuntikausiin). Olisiko tässä selitys miksi niin monella aamuapnea tuntuu sujuvan paremmin?

Itse en syö koskaan static-aamuina mitään ja yleensäkin pitää olla usean tunnin tauko ennenkuin "kulkee hyvin" (tämähän nyt ei ole mitään uutta). Ehkäpä voisi joskus kokeilla syödä, mutta ei vaan hiilareita.

Ei kommentteja: