tiistaina, marraskuuta 22, 2005

22.11.2005 Nautinnollinen aamuapnea

Väinön ja Laurin kanssa mentiin taas vaihteeksi harjoittamaan aamupidättelyä. Jännä juttu, kun kiinnostus apneaa kohtaan on taas kasvanut. Ehkä se on tulosta siitä, että kisalataus on vihdoin ja viimein alkanut purkautua - kykenen jälleen nauttimaan itse lajista.

Lauri oli viimeisenä altaalla, joten hänestä tuli kellokalle. Ryhdyimme Väinön kanssa tekemään yhtäaikaa. Kyllä yhteislähtö vaan on mukava tapa tehdä, kun siitä saa ihan eri tavalla potkua pidättelelyyn. Aina pitää tehdä kaveria parempi tulos :)

Sain yllätyksekseni aikaiseksi monta vetoa. Ensin lämppärit 2, 3 ja 3.30. Tunnelmaan päästyäni tein varmaan 4, 4.15 ja 4.35. Tunne oli mahtava, kun huomasin nauttivani touhusta. Väinö siirtyi mittamieheksi, mutta minä jäin tekemään Laurinkin kanssa. Lauri se vaan sitkeänä sissinä päätti tehdä frc-treenin, joka itselleni on vähän oudompi treenimuoto. Kaksi minuuttia meni frc:nä, mutta sen pidemmälle en uskaltanut. Lauri teki ainakin kolmosen; saattoi tehdä pidemmänkin, mutta jouduin itse lähtemään vähän aikaisemmin pois.

Välineurheilurintamalta kuuluu seuraavaa. Tämän päivän testissä oli kokeilu ottaa yksi askel taaksepäin, jotta mahdollisesti voitaisiin päästä kaksi askelta eteenpäin. Heitin maskin pois ja laitoin uimalasit ja klipsin naamavarustuksekseni. Maski peittää kasvoja uimalaseja enemmän ja erään teorian mukaan näin ollen heikentää jotain hengenpidätys- tai sukellusrefleksiä. Uimalasit olisivat täten parempi ratkaisu, koska vesi pääsee hyväilemään naamaria laajemmalla pinta-alalla.

Kuinka ollakaan, jostain syystä lastenaltaan vesi oli 30-31 asteista tänään, joten kuumahan siellä tuli. Tukalaan tilanteeseen ratkaisuksi löytyi hupun riisuminen, mikä osaltaan saboitoi koko tutkimusasetelman, sillä eihän minulla ollut vertailutuloksia maskin käytöstä ilman huppua. Lopputuloksena oli tehdä pari vetoa myös maskilla ilman huppua.

Alkuperäiseen kysymykseen en vastausta saanut, mutta sivutuotteena selvisi maskin ja uimalasi-klipsi-yhdistelmän välinen ero palleanykäyksissä. Koen maskin huomattavasti rennompana välineenä, sillä maskin puolelle voi tarvittaessa päästää ihan pieniä määriä lisää ilmaa ilman että se karkaisi. Ylähengitystiet ja kaiken maailman lihat, mitä siellä nyt onkaan, tuntuvat pysyvät paljon rennompina maskilla kuin klipsillä. Maskia vastaan voi "nojata" jotenkin rennommin, kun nenä on periaatteessä ihan auki. Klipsi on jotenkin ahtaampi varsinkin nykäysten aikana, kun ilma ei pääse liikkumaan nenäontelon tuntumassa suuntaan eikä toiseen.

Tietysti voi olla että "en vaan osaa", joten olen ajatellut, että asiaan pitää perehtyä vielä tarkemmin. Alunperinhän otin maskin käyttöön, koska ilman vuotaminen klipsin reunasta alkoi ärsyttää. No se kyllä oli tosi vanha klipsi, joka nyt on jo rikki ja vähitetty. Pitäisi varmaan hommata paradisia. Voi sitten välinearsenaalini alkaisi täyttää isojen poikien kriteerit :)

Ei kommentteja: