tiistaina, syyskuuta 13, 2005

10.-11.9.2005 Heramaanjärven leiri

Heramaanjärvellä järjestettiin viikonloppuna vapaasukellusleiri. Itse osallistuin ensimmäistä kertaa mihinkään tällaiseen tapahtumaan, ja olin heti osittain myös järjestämässä hommia. Kokonaisuutena oli erittäin mukavaa. Lauantai aamuna kokoonnuimme kello yhdeksitoista Aitolahden vanhaan pappilaan, jonka olimme vuokranneet leiriä ja yöpymistä varten. Hintana 7€ per nuppi oli mielettömän halpa. Käytössä oli sentään komea kartano ja sauna. Matkaa pappilasta Heramaanjärvelle oli parisenkymmentä kilometriä. Kuljetukset saatiin hoidettu viidellä autolla, sillä olisi ollut tyhmää ajaa jokainen auto Heramaan tukkoiselle metsätielle.

Porukka saatiin kasaan ja lähdimme tekemään ensimmäisiä sukelluksia. Perjantain palelemisesta viisastuneena olin onkinut tietooni vinkkejä kylmyyden välttämiseen. Aiemmin olen aina laittanut puvun saippualla päälle, mutta se heikentää lämpöominaisuuksia jonkin verran. Olin aamulla käynyt hakemassa talkkia, jolla puvun saa kuivana päälle. Veto oli erittäin onnistunut.

Toinen fiksu temppu oli lainata Pekalta toiset sukat. Kun sain mononi, jouduin leikkaamaan kärjet auki ja laittamaan sukat jalkataskujen päälle, jotta sain veren kiertämään tarpeeksi hyvin. Vesien kylmettyä tästä tulikin sitten ongelma. Näin ollen laitoin tuplasukat. Pitkät alle ja jalkataskuun sisälle ja katkaistut vielä taskujen päälle. Kyllähän tämäkin auttoi, mutta totuuden nimissä on myönnettävä, että varpaani olivat silti jäässä.

Perjantain tapaan tein varovaisesti, aloittaen lukuisilla lämppäreillä. Lisäksi tein aina minuutin pikkustaticin ennen sukellustani. Keskityin harjoittelemaan paineentasaustekniikkaa Frenzelin malliin. Ainakin luulen harjoitelleeni Frenzeliä. Tuntui hyvältä ja otin todella rauhallisesti. Saatoin käyttää 15 metrin sukellukseen yli 40 sekuntia aikaa, mikä on aika paljon. Metrit eivät olleet pääosassa, vaan se, että teen kaiken varmasti oikein. 24 metriä oli päivän ja samalla koko viikonlopunkin syvin sukellukseni. Tuohon syvyyteen pääsin aika helposti ja olisin kai mennyt enemmänkin, mutta satuin olemaan lyhyellä köydellä sukeltamassa.

Kokonaisuudessaan leirillä ja samalla vedessä oli 14 vapaasukeltajaa, mikä on jo ihan mukava määrä. Väkeä oli ainakin Helsingistä, Lahden suunnalta, Paimiosta ja Vaasasta sekä tietysti Tampereelta. Vahvistusta vapaasukellusporukkaan toivat kolme sukelluskalastajaa, jotka olivat nyt kokeilemassa puhdasta köyttä pitkin sukeltamista. Heillä ainakin oli jo valmiiksi kokemusta veden alla toiminnasta.

Lauantaina sukellukset tehtiin neljällä köydellä, vaikka viideskin oli vedessä. Sunnuntaina köysiä oli kolme ja niiden lisäksi Sunken Logsin kelkka, jolla pääsimme kokeilemaan no-limitsiä. Simo ja Artturi toimivat kelkan kuskeina ja märkäkorvat pääsivät kyytiin kokeilemaan, miltä meno tuntuu. Aika jännää touhua oli, vaikka en 15 metriä syvemmällä kelkalla käynytkään. Uudessa asiassa oli niin paljon kaikkea jännää, ja sekin toi oman lisänsä, että sukellukseen piti lähteä samanaikaisesti.

Sunnuntaina lämpöeristys alkoi olla lähellä hyvää. Sain Simolta tyhjän vyön lainaksi, ja käytin sitä ainoastaan kiristämään pukua sen verran, että veden vaihtuminen sisällä olisi mahdollisimman pientä. Eikä tullut kylmä. Tosin olimme vedessä vähemmän aikaa kuin lauantaina, sillä väki vaikutti aika väsyneeltä. No, toiset saavat kiintiönsä nopeammin täyteen.


Juttua ja kuvia fdtf:n sivulla

Ei kommentteja: