sunnuntaina, syyskuuta 24, 2006

24.9.2006 Tuntuipas pahalta

Kokeilin staticia. Tein lämppäreinä noin 45 - 75 sekunnin mittaisia frc-staticeja neljän metrin altaan pohjassa. Yllä oli 5mm housut, 1,5mm yläosa ja vyöllä 2kg lyijyä, mikä takasi negatiivisen nosteen pinnalta. Lämppärit olivat mukavia ja sukellusvaste tuli ihan kivasti mukaan, vaikka ilman pukua se olisi ollut voimakkaampi ja nopeampi.

Varsinaiset staticit tein samalla pukeutumisella, mutta täysin keuhkoin. Lähdin pystystä ja valmistautumisen ajan nojasin käsiini altaan reunalla. Hengitykseni oli hyvin pinnallista enkä tehnyt tuuletusta ennen täyttöä. Nykäykset tulivat noin 2:15 kohdalla ja jatkoin hengenpidätystä neljä kertaa 3:30 asti ja kerran neljään minuuttiin.

Se että en hyperventiloinut, tuulettanut tai muutenkaan enempää hengitellyt, oli kokemuksena kokeilemisen arvoinen. Hiilidioksidia oli enemmän ja se tuntui. Palleanykäykset tulivat aikaisin, mutta jos sitä vertaa tuulettamalla tehtyyn, on ero pieni; tuulettamalla tehtynä nykäykset ovat tulleet 2:30 - 3:00 välillä.

Kolme ensimmäistä tein ilman maskia au naturel. Tottumattomuus kuitenkin kostautui ja kolmen ja puolen ylittäminen oli henkinen muuri. Maski päässäni saatoin avata silmäni vedessä (piilarit nääs) ja katsella rauhassa ympärilleni ja todeta, että järki on vielä mukana. Subjektiivinen kokemus oli rankka, mutta objektiivinen tarkastelu kertoo ettei pidätyksissä ollut vaikeuksia. Tultuani kolmannen kerran pintaan ajassa 3:30 ja hengitettyäni kerran, alkoi hävettää, sillä jo tuo yksi hengenveto riitti palautumiseen.

Tämä oli hyvä alku. En ole tehnyt staticia varmaan puoleen vuoteen ja kesäkin meni lähinnä mukavan sukeltamisen parissa. Samalla sain karistettua mielestäni turhat luulot. Kykyni pidättää henkeä ei ole automaattisesti kasvanut, vaikka muissa lajeissa olenkin mennyt hurjasti eteenpäin. Static on tehtävä staticina ja jokainen sekunti on ansaittava.

Ei kommentteja: