perjantaina, joulukuuta 01, 2006

1.12.2006 Mysteeri

Vapaasukelluksen vaikutukset terveydelle mietityttävät monia usein. Minä ajattelen terveyttä yleensä siinä vaiheessa, kun jotain sattuu. Murehtiminen on turhaa eikä siitä ole mitään apua mihinkään.

Viime helmikuussa jouduin tilanteeseen, jossa huomasin yskiväni pieniä määriä verta allastreenien yhteydessä. Tein dnf:ää vajailla keuhkoilla 10 x 25m + 6 x 40m + 8 x 50m. Harjoitus oli rankka ja huomasin loppupuolella, että koko ajan yskittää aina vain enemmän. Limaa tuli kivasti ja sen seassa oli havaittavissa pientä punaruskeaa ja viimein punaista.

Päättelin tuolloin, että dnf vaikuttaa jotenkin ilmiöön, ja että palleanykäykset yhdistettynä käsivetoon vaikuttavat jollain tavalla. Vastaavanlaista kokemusta olin saanut kesällä tehdessäni cnf:ää.

Allastreenien yhteydessä verta tuli jonkin verran Muratin kurssilla sunnuntain allassessiossa. Harjoituksessa testattiin uloshengitysilman happipitoisuuksia ja sukellukset tehtiin vajailla keuhkoilla ja niitä tehtiin about 16 x 50m. Veri tuli taas loppupuolella harjoitusta.

Seuraavan kerran törmäsin tilanteeseen, kun sain rytmihäiriön. Myös silloin yskässä oli vähän verta ja kurkkua kutitti aika paljon, mikä osaltaan lisäsi yskimistä.

Sama tapahtui tämän viikon keskiviikkona; rytmi oli kunnossa, mutta kurkkua ja keuhkoputkea alkoi kutittaa, mikä johti yskimiseen ja vertahan sieltä taas tuli.

Olen miettinyt asiaa pari päivää ja löytänyt kaksi erilaista tapaa saada "veri irtoamaan". Ensimmäinen tapa on sukeltaa tyhjillä keuhkoilla ja toinen on sukeltaa pakattuna lämmittelemättä. Mainitsen vasta nyt, että rytmihäiriösukelluksessa pakkasin kymmenen kertaa aivan samoin kuin nyt keskiviikkonakin. Toisaalta kevään mestaruuskisoissa pakkasin kolmekymmentä kertaa eikä silloin käynyt mitenkään. Ongelmakohta voisi siis olla siinä, että nyt en tehnyt lämppäreitä pakattuna. Rytmihäiriösukellus oli 100m ja keskiviikkoinen 90 metriä ja molemmissa koin palleanykäykset erittäin häiritsevinä ja voimakkaina.

Toinen tapa saada veri irtoamaan on tyhjillä sukeltelu. Tavallista voimakkaampina koetut palleanykäykset kuuluvat olennaisesti myös mainitsemiini tapauksiin, kun olen sukeltanut pituutta vajailla. Dnf liittyy asiaan siten, että vajailla keuhkoilla sukeltaessa käsivedon ja nykäyksen tullessa samaan aikaan, rentous kärsii jonkin verran ja aiheuttaa ilmeisesti turhaa kiristelyä, mikä ilmeisestikin johtaa veren tirskumiseen kudosten läpi.

Normaalisti täytetyillä keuhkoilla sukeltaessani en ole kertaakaan törmännyt tähän ilmiöön altaassa. Keuhkot ovat aina olleet joko vajaat tai pakatut. Tällä kaikella on yksi nimittäjä; rentouden puute. Mistä tiedän, että se on juuri rentouden puute? Palleanykäyksistä. Jos jäkittää tarpeeksi ne tuntuvat mielettömän inhottavilta. Jos rentoutuu kunnolla, niistä melkein pitää. Kesällä syvyyteen pääsi vasta, kun saavutti riittävän rentouden. Näköjään sama täytyy saavuttaa myös altaassa.

Pakkaaminen on oma lukunsa enkä siitä hirveästi tiedä, mutta rasittaahan se keuhkoja. Uskallan tämän perusteella väittää, että lämppärit pitää tehdä myös pakkaamiselle erikseen.

Jotain lohdullista tästäkin on nyt löydettävissä. Olen aikaisempaa vakuuttuneempi siitä, että veri on ollut peräisin kurkun seudulta eikä suinkaan keuhkoista. Vaikka yskiessä tuntuu, että keuhkoistakin irtoaa jotain, tuntuu aika mahdottomalta, että siellä olisi tullut vaurioita ilman painevaikutusta. Sieltä on todennäköisesti irronnut limaa; irtoaahan sitä vaikka sohvalla makaisi ja tarpeeksi yskisi. Kirnusin kurkkuani vielä seuraavan päivän aamuna ja ruskeaa töhnää sieltä löytyi. Siis nimenomaan kurkusta.

Ei kommentteja: