lauantaina, heinäkuuta 29, 2006

29.7.2006 Lähtee pää irti aina välillä

"Onneksi tuo koppa on kuitenkin sen verran olematon kapistus ettei sillä ole muuta tarkoitusta kuin estää käsiä menemästä liian yhteen dynaa tehdessä."

On suhteellisen kummallinen olo kun joudun viettämään vapaaviikonloppua. Tämä kesä on mennyt ihan täysin reissatessa. Viikolla allastreenit ja yksi avovesi on johtanut siihen ettei viikolla ehdi tekemään työn ohella muuta kuin treeninsä. Viikonloppujen avovesireissut puolestaan ovat tuoneet tekemistä sen verran paljon, että lepo on jäänyt vähemmälle huomiolle. Ei silti, en minä moiti; sukeltamiseen käytettyä aikaa ei voisi käyttää mitenkään paremmin.

Hassua. Tätä kirjoittaessani Kimmo soitti ja ilmoitti ettei seuraavalle viikonlopulle suunniteltu Leppiksen keikka sovikaan. Sovittiin sitten että mennään jo huomenna sukeltamaan! Nukuin viime yönä 11 tuntia - riittäköön se levoksi :)

Tänään oli periaatteessa aika helpon näköinen harjoitus, ja sitä se osittain olikin. Keskellä harjoitusta oli kuitenkin osuus, jonka aikana usko tahtoi loppua moneen kertaan. Laitetaanpas treeni tähän kaiken kansan pällisteltäväksi.

- verra 400m
- 4 x 200m, mono, pintauintia, käännös --> 15m apnea, II vauhti, palautus 30"
- 200m löysää
- 8 x 100m, mono, joka satanen 75m apnea + 25m pintauinti, II, noin 60"
- 200m löysää
- 4 x 200m, mono, pintauintia, käännös --> 15m apnea, II vauhti, palautus 30"
- 200m löysää
- 16 x 50m, lähdöt tasaminuutein
- loppuverra 200m
yht. 4400m

Pintauintiosuudet joissa tosin sukellettiin enemmän kuin mitä uitiin pinnassa olivat helppoja. Välillä sukellukset venyivät noin 20 metriinkin asti, mutta harjoitus ei ollut kovin raskas. Hengittämättä ei tarvinnut kovin kauaa olla.

Päivän paholainen oli 8 x 100m, jossa 75m oli apneaa. Ei ole sitten noin kamalaa oloa ollut piiiiiitkään aikaan. Tuli orpo olo siinä vaiheessa kun palleanykäys tuli 40 metrin kohdalla. Mielessä eli kysymys, miten on joskus saattanut sukeltaa kaksi kertaa pidemmälle. Ja se vasta kysymyksiä herätti, että miten siitä voi vielä joskus sukeltaa pidemälle - reilusti pidemmälle.

Selityksiä on tietysti monia. Nyt on peruskuntokausi eikä mikään maksimien puskemiseen tarkoitettu aika. Nämä treenit olen tehnyt ilman kaulapainoa ja hallipukua. Varmaan joskus huhtikuussa viimeksi edes kokeillut kaulapainoa. Hallipuku tuo liukkautta. Nyt on taas sellainen ryijy vellomassa nahan päällä että sen aiheuttaman jarrutuksen suorastaan tuntee.

Loppuun oli vielä 16 x 50m, harjoitus joka vielä viime talvena oli suorastaan raskas ja tein sen aina hyvin levänneenä enkä sitten paljon muualle samana päivänä hötkyillytkään. Nyt se tuntui sellaiselta mukavalta perussetiltä. Aina sukellukseen 11 asti piti huohottaa kuin pieni orava pakomatkallaan, mutta se jälkeen palautukset olivat lähinnä odottelua. Vauhti pysyi kuitenkin ihan samana koko ajan sillä lähdöt olivat aina minuutin välein, mikä piti myös palautumisajan vakiona. Sukellusaikani taisivat olla 36-38 sekunnin luokkaa. Tuota nopeammin ei oikeastaan kannatakaan mennä.

Kaulapainottomasti sukeltaessani olen huomannut vauhdin merkityksestä uuden ulottuvuuden. Kaulapaino eliminoi veden vastusta. Kun olen sukeltanut ilman kaulapainoa olen huomannut että vauhdin lisäys 36s/50m --> 34s/50m vaatii huomattavasti enemmän työtä kuin tuo kaksi sekuntia äkkiseltään tuntuisi. Vauhtini on hidastunut keväästä paljon, mutta voisi joskus koittaa millaista menoa kaulapainon kanssa saisin aikaan.

Eilen kävin illalla hallilla ihan vain fiilistelemässä. Otin hallipuvun mukaan ja sukeltelin hyppyaltaassa vajailla keuhkoilla. 30 sekuntia apneaa frc:nä tuntui ihan kamalalta aluksi. Sukellukset pysyivät noissa mitoissa hyvin pitkään, kunnes noin 45 minuutin jälkeen huomasin katsovani kelloa ensimmäistä kertaa vasta puolentoista minuutin kohdalla. Fiilistelyharjoituksen tarkoituksena olikin hakea sukellusrefleksi päälle. Kauan siihen kyllä meni. Luulen että sen olisi saanut päälle nopeammin ilman pukua, mutta silloin en olisi tarjennut altaassa niin kauaa. Luulen tuntevani sukellusrefleksin parhaiten sormistani ja varpaistani. Kun refleksi on päällä, jo 20 sekunnin apnea ja immersio aiheuttavat "kylmän aallon" mainitsemiini raajoihin. Vähänkö siistiä!

Ei kommentteja: