sunnuntaina, maaliskuuta 11, 2007

11.3.2007 Hylkeitä Kaukajärvessä?


Kaukajärvessä tosiaan käytiin taas vähän puljaamassa. Kelit olivat heikentyneet viikon takaisesta aika tavalla lämpimien kelien takia. Jäällä oli noin viidestä kymmeneen senttiä pehmeää jääsohjoa, joka antoi jalan alla periksi. Lämpimästä ilmasta huolimatta viikko sitten sahattu avanto oli saanut uuden muutaman sentin jääpeitteen.

Saimme heti alkuun huomata, että avantoa ei ollut tehty kolmelle miehelle. Päivän paras keksintö olikin jään reunalta lähteminen, jossa maataan mahallaan avannon reunalla ja pulahdetaan siitä suoraan pää edellä veteen. Kolmionmuotoinen avanto on siitä hyvä, että joka jannulle on oma sivunsa.

Köysi laitettiin samoin kuin viimeksi, mutta sillä erotuksella, että otimme mukaan myös toisen noin kolmetoistametrisen köyden, jonka viritimme pohjan suuntaisesti. Pienen painon avulla se saatiin suoraksi ja näin hieman pidemmän matkan sukeltaminen tuli mahdolliseksi. Kaukajärven vesi oli sen verran kirkasta, että sukeltava kaveri oli periaatteessa koko ajan näkyvissä. Pinnalta näkyi pleitille ja pleitiltä näkyi melkein vaakasuoran köyden päähän. Koko ajan tiedettiin, missä sukeltava kaveri menee ja narun päästä näkyi pleitillä olevan kaverin lamppu. Olihan pleittikin valaistu, mutta lamppu vetäisi patterit tyhjiksi noin puolessa tunnissa.

Suoraksi vedetty köysi oli kyllä merkittävä apu sukeltamisessa. Ilman sitä ei uskaltaisi mennä lanyardia kauemmaksi pleitistä. Kuten videoista näkyy niin lanyradia ei näissä sukelluksissa käytetty, sillä sen käyttö ei ollut ihan perustelua. Vaara sotkeutua ylimääräisiin naruihin olisi ollut suurempi kuin siitä saatava höyty.






1 kommentti:

spar8 kirjoitti...

Hieno näkyvyys teillä siellä, ja näyttää hauskalta. Tälläiset jutut ruokkii kesänodotusta ihan mahtavasti.