torstaina, toukokuuta 11, 2006

11.5.2006 Heramaanjärvi korkattu tälle kesälle

Iskuryhmämme Lauri-Väinö-Jari-Kalle suoritti eilen keskiviikkona onnistuneen operaation Heramaanjärvellä. Jari oli menneen talven kurssilaisena mukana tekemässä avovesikokeiluaan.

Pohjapainona meillä oli mukana Jarin jostain hommaama 20 kilon sankoon valettu betonimöykky, jossa oli metallikahva kiinni. Ajateltiin että voidaan tehdä myös freetä. Täytyy heti alkuun sanoa ettei se ollut turvallinen ratkaisu. En tiedä miten Lauri sai sen yksin vietyä selälle, mutta meinattiin molemmat hukkua monta kertaa, kun tuotiin sitä yhdessä takaisin rantaan.

Koska pelkään edelleen pohjaa ja varsinkin pohjaan törmäämistä hain urheiluvälinekaupasta sählypallon. Se oli muuten hyvä ratkaisu; jopa parempi kuin tennispallo. Laajensin sählypallon reikiä "napojen" kohdalta, jotta sain köyden pallon läpi. Ankkuroin pallon pikkunarulla, joka oli helppo vetää muiden reikien kohdalta ja uittaa sukellusköydestä vielä läpi. Sitten vain solmut päihin ja homma toimi.

Sukelsimme paikassa, jossa oli 26 metriä syvää. Betonipainomme oli syvällä mudassa ja yllättävän lähellä pohjaa, vaikka pallon ja painon väliin jäi yli metri köyttä. Lauri kävi kurottamassa 26,2 metriä menemällä polvilleen mutaan. Täytyy tunnustaa, että hieman hirvitti, kun tajusin olevani niin lähellä pohjaa. Viimesyksyinen muistui mieleen.

Makea vesi oli aika "laimeata". Noste oli paljon vähäisempi eikä vesi maistunut miltään. Hölmöä. Hommassa ei ollut samanlaista fiilistä kuin viime kesänä kun hommia tuli aloiteltua Nizzan vesistä puhumattakaan. Vesi oli about 10-asteista, vaikka kello taisi jollain 12 väittää. Pohjalla oli aika viileää. Heramaanjärven vesi oli näppituntumalta sameampaa ja pimeämpää kuin viime kesänä. Lopussa rannalle ilmestynyt Tuomas epäili sen olevan sulamisveden sotkuja.

Nizzasta ostamani 3 mm open cell sukat olivat täydelliset. Ne ovat kokoa S ja istuvat jalkaan ihan nuoltuna. Vettä ei sukkiin tullut ollenkaan. Spearpointista tilaamani 5 mm open cell kolmisormihanskat olivat kömpelöt, mutta ai että lämpimät. Niihinkään ei vettä tullut kuin vasta aivan lopussa ja hyvin vähän silloinkin. Hyviä hankintoja molemmat.

Ei kommentteja: