sunnuntai, huhtikuuta 09, 2006

9.4.2006 Säännöt

Kisoihin on alle viikko. Hyvä, vihdoinkin pääseen tositoimiin. Motivaatio on alkanut palailla. Tänään tuli tuli pitkästä aikaa hyvä fiilis monolla menemisestä. Yritin tehdä niitä rauhallisia vetoja, mutta ei niistä voi nauttia. "Hitaasti" meneminen on yhtä tuskaa. Pystyn nauttimaan dynasta ainoastaan silloin, kun menen lujaa. Mennään sitten lujaa.

Tuossa viikolla tuli huono fiilis uusista säännöistä. Edellisissä säännöissä oli kansallinen poikkeus samban osalta, mutta uusissa sitä ei ole, kun halutaan katsoa toimiiko 15 sekunnin protokolla kunnolla. Vanha 20 sekuntia oli joka tapauksessa liian pitkä aika näyttää olevansa kunnossa. Säännöt muutettiin, kun hieman liian moni veti kunnon sambat mutta toipui alle kahdessakymmenessä sekunnissa ja pystyi viimeisellä sekunnilla suoriutumaan pintautumisesta.

Miten säännöt muuttavat minun suorituksiani? Noh. Ensinnäkin samba-sääntö olisi ollut "selkeä". Selkeä siksi, että ei saa sambata. Sambasta tulee punainen kortti. Nyt kun saa sambata, niin samalla tulee tiedostettua, että samba ei haittaa, kunhan selviää protokollasta. Riskit pitää taas arvioida uudelleen. Kuinka pitkälle haluaa mennä? Samba-säännöllä oli jokseenkin selvää, että pitää tulla hyvissä ajoin ylös. Jos haluaa olla korkealla sijoituksissa, pitää olla valmis hyväksymään omien rajojen ylitys.

Säännöt ovat samat kaikille. Kuinka moni ottaa riskin? Onko riskinotto tässä tapauksessa viisautta vai tyhmyyttä? Rohkeutta vai uhkarohkeutta? 15 sekuntia on lyhyt aika protokollan tekemiseen, jos sambaa. Kunnon sambassa peli on menetetty, mutta pienet sambat voi vielä hallita ja saada protokollan tehtyä.

Tällä asialla ei välttämättä ole käytännön merkitystä suoranaisesti. Puhun enemmänkin ilmapiiristä ja asenteesta. Mielestäni muutos on suuri ja kun se tulee henkiselle puolelle sen merkitys voi olla todella suuri. Tietysti säännöissä hyvää se, että krooniset minisambaajat eivät enää joudu kärsimään, vaikka vähän tutisisivatkin.

Asiaa on vaikea pukea sanoiksi, mutta se vaikuttaa voimakkaasti. Tässä joutuu miettimään hyvin tarkkaan, millä asenteella lähtee sukeltamaan, ja miten aikoo valmistautua vastaamaan itselleen, kun jossain vaiheessa matkaa kysyy itseltään, vieläkö jatketaan. Asenne ja tavoite pitää jollain tavalla suhteuttaa vaaroihin eli sambaan ja black outiin. Samba ei enää lievänä merkitse mitään, joten BO ja kova samba ovat enää vältettäviä juttuja. Asenne ja tavoite. Asenne ja tavoite. Ne pitää jollain tavalla suhteuttaa muuttuneeseen tilanteeseen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"SP has to be done IN THIS SPECIFIC ORDER within the given time window of 15s after resurfacing."

Testailin treeneissä tuota käytännössä ja ehdin hengittämään keskimäärin 2 hengitystä pintaan tulon jälkeen ja hoitamaan sen jälkeen SP:n 15 sekuntiin. Siinä ei ole enää tilaa samballe oikeastaan missään muodossa, ottaen huomioon ettei hengityskään saa takellella (Respiratory arrest) = hylky! ;-)

"Each of the following symptoms will disqualify the performance for «Black-Out»:
• Cardiac arrest
• Respiratory arrest
• Loss of consciousness (blackout)
• Post-blackout mechanical movements
• Conscious, but with the inability to maintain the airway out of the water requiring intervention."

Suosittelen siis hoitamaan homman kuten viime vuoden säännöilläkin oli tapana, jos tavoitteena on puhdas suoritus.

- kimmo